Як підібрати розмір ліжка: поради фахівців з розрахунку розмірів

Будь-яка важлива покупка, як правило, передує аналіз, порівняння та вибір. При цьому придбання ліжка не є винятком. Адже 30% свого життя людину проводить саме в ліжку, тому воно має бути максимально комфортним, практичним, а головне – відповідати двом критеріям вибору: жорсткість та розмір. Якщо за перше відповідає матрац з певними властивостями, то з вибором розмірів самого ліжка часто виникає багато питань. Про те, як правильно вибрати розмір ліжка – розкажемо в цій статті.

Як вибрати розмір ліжка?

Перед тим, як вибрати розмір ліжка, потрібно визначитися з його типом, а також з тим, хто буде спати на ньому (дитина, підліток чи дорослий). За таким поділом існує три види ліжок:

  • Одинарне, або односпальне ліжко. Оптимальний варіант для однієї відпочиваючої людини. Стандартні розміри односпального ліжка по довжині 190см, 195см, 200см.
  • Полуторне ліжко. В принципі, це те саме односпальне, тільки з більшою шириною, яка складає 100-140см. Відмінно підходить для людей, що сплять окремо й мають широкі плечі чи масивну статуру. Інколи такий тип обирають молоді сімейні пари, або пари, що мають обмеження в площі спальної кімнати.
  • Подвійне, або двоспальне ліжко. Таке спальне місце розраховано саме для комфортного сну 2 людей. При стандартній довжині, ширина такого ліжка починається від 140см. Такі ліжка бувають також розміром king size (кинг сайз) із шириною більше 200см, де можуть зручно розміститися батьки з дитиною.

Визначившись з типом ліжка можна переходити до розрахунків його розмірів.

Як вибрати розмір ліжка по довжині?

Щоб визначити необхідну для комфортного відпочинку довжину ліжка, потрібно до зросту відпочиваючого додати 15-20см. Якщо ви вибираєте двоспальний тип, то подібним способом потрібно розрахувати довжину відносно більш високої людини з пари. Тоді ноги не будуть звисати з ліжка, а між головою відпочиваючого та спинкою спального місця буде певний запас простору. Якщо ж ви використовуєте велику подушку або ж любите уві сні протягуватися в повний зріст, то рекомендуємо взяти запас 20-30см. Для дуже високих людей варто вибирати американський тип ліжка «Каліфорнія Кінг» довжиною 213см.

Як розрахувати розмір ліжка в ширину?

Ширина спального місця визначається досить легко: відпочиваючий лягає на спину, склавши пальці на грудях і розвівши лікті в сторони. В даному випадку відстань між ліктями і є мінімальна ширина ліжка, відпочинок на якому буде комфортним. У випадку з двоспальним ліжком такі заміри слід робити обом людям та сумувати результати.

Важливо! Габарити ліжка повинні не тільки відповідати параметрам людини, а й відповідати відведеному простору та залишати достатньо місця для зручної ходьби та прибирання приміщення.

Яка різниця між європейськими та американськими розмірами ліжка?

Не менш важливим також є відповідність розмірів ліжка матрацу, який буде комплектувати його. Матрац не повинен ковзати по ліжку, але й разом з тим не має бути більшим за спальне місце. Складність в тому, що багато виробників ліжок відходять від стандартів та виготовляють ліжка за індивідуальними розмірами. Також існує проблема в різних системах виміру. Наприклад, виробники з США використовують англійську систему в дюймах та футах, в той час як європейські орієнтуються на метричну з її сантиметрами. Саме тому часто можна почути питання – розмір ліжка євро це скільки?

Стандартна довжина матраців та ліжок європейського виробництва складає 200-210см, параметр ширини може мати варіанти залежно від типу ліжка: у звичайних односпальних ширина складає 80-120см; для полуторних 140-160см; двоспальні ж мають ширину 180-200см. Існують також сімейні ліжка з шириною більше 200см, а також ексклюзивні ліжка нестандартних форм та розмірів, які найчастіше виготовляються під замовлення.

З американськими ліжками справа трохи інакша. Тут, наприклад, односпальним вважають ліжко з розмірами європейського полуторного. При цьому параметри 60х80 дюймів американського ліжка в перерахунку на європейські розміри дорівнюють 152,4х203,2 см – ліжка з такими точними розмірами європейці не виготовляють. Вихід такий: до європейських ліжок підбирати європейський матрац, а до американських, відповідно, - американський. Можна, звичайно, замовляти індивідуальні розміри, але такий варіант обійдеться дорожче ніж стандартний виріб.

Отже тепер, знаючи як визначити розмір ліжка того чи іншого типу, ви зможете вибрати й купити ліжко, яке буде відповідати всім вашим ключовим параметрам, а сон чи відпочинок буде максимально комфортним, затишним та повноцінним.

Товар додано до списку бажань
Товар додано до порівняння