Як правильно топити піч брикетами, чим вони кращі за дрова?

Питання автономного опалення заміських будинків, дач, а також інших об'єктів, які не підключені до центральної системи теплопостачання, зводиться до установки спеціального котельного обладнання. І якщо з газовими і електричними котлами опалення все більш-менш зрозуміло, то твердопаливні котли, які, до слова, забезпечують їх власникам найбільшу автономність і незалежність від зовнішніх факторів, вимагають ручної подачі продуктів згоряння, а також їх зберігання. Такими продуктами згоряння можуть бути дрова, вугілля, або ж спеціальні брикети, а отже, назріває питання.

Чим краще топити дровами, брикетами або вугіллям?

Вугілля хоч і володіє найбільшою калорійністю згоряння, однак його закупівля, транспортування і складування викликають масу труднощів, що і робить його вкрай непопулярним. Залишається одне питання: чим краще топити піч дровами або брикетами?

Здавалося б, дрова з в заміській і сільській місцевості ніби є завжди доступними, а ці брикети необхідно десь купувати і якось привозити. Але повірте, при найближчому порівнянні відносна доступність дров є їх єдиною перевагою. У всіх інших аспектах дрова повністю поступаються ефективним, довговічним і практичним брикетам.

У чому секрет популярності брикетів?

Брикети - це паливні гранули або брикети з 100% екологічної дерев'яної стружки, подрібненої та висушеної на спеціальному обладнанні, а також спресованої під високим тиском без застосування синтетичного клею. Крім того, представлений вид палива має вражаючі властивості

  • Неймовірна тепловіддача. У порівнянні з дрова, якы швидко згорають та часто забезпечують посереднє виділення тепла, час горіння і теплопродуктивність високовуглецевих брикетів в 2,5 рази більші за перші. Дане вимірювання було неодноразово здійснено в спеціальному лабораторному калориметрі й кожен раз результати були однакові.
  • Швидке загоряння. Оскільки в брикетах вкрай мало вологи, вони набагато краще розпалюються. Таким чином, швидкість опалення будинку за допомогою цього виду палива значно вище, ніж при використанні дров.
  • Мінімум золи. Після повного згоряння брикетів золи як мінімум в 18 разів менше ніж при згорянні дров, завдяки чому чистку зольника котла необхідно буде проводити набагато рідше.
  • Вражаюча довговічність. Оскільки брикети практично повністю позбавлені вологи і міцно спресовані, вони не піддаються гниттю і розсиханню, що не можна сказати про непередбачуваність стану сирої деревини.
  • Компактність. Розфасовані по пакетах, брикети займають куди менше місця, ніж навіть акуратно складені дрова. До того ж різного роду живність, яка часто зводиться в дошках і колодах, не заводиться в брикетах, завдяки чому їх можна зберігати просто вдома.

Прийнявши рішення топити піч брикетами, ви позбавите себе від необхідності розмахувати важкою сокирою, щоб нарубати та наскладувати побільше дров. Підводячи підсумки, стає зрозуміло, що купити паливні брикети для опалення приватного будинку або виробничого підприємства без підключення до центральної системи теплопостачання є найбільш вірним і економічно виправданим рішенням.

Як правильно топити брикетами?

Від того, як топити піч брикетами, залежить витрата даної сировини, а також продуктивність самого опалювального котла, тому в ваших інтересах робити це правильно. Як саме?

Перед тим як топити котел брикетами, їх слід грамотно поскладати. У котли потужністю 15-20 кВт укладають 15-18 брикетів хрест-навхрест, залишаючи близько 1 сантиметра між блоками для кращого проникнення кисню і горіння.

Після укладання здійснюється розпал. Закидати брикети можна також в уже розведений вогонь від дров і трісок. Далі слід трохи відхилити піддували. При цьому потрібно знайти баланс, адже якщо стулку піддувала відкрити недостатньо, то в печі може накопичуватися дим. Якщо ж навпаки - відкрити занадто широко, то брикети перегорять досить швидко.

У міру тління брикетів і виділення ними тепла можна підкидати нові, регулюючи тим самим рівень нагріву приміщення. З огляду на особливі властивості того чи іншого котла, універсальних порад по роботі з брикетами не існує, а тому необхідно просто контролювати кількість в печі брикетів з урахуванням тривалості їх горіння і теплової віддачі.

Знаючи, як правильно топити брикетами котел, ви зможете провести холодну пору року в теплі та затишку, при цьому значно заощадивши на продуктах згоряння.

Рекомендуємо звернути увагу

Товар додано до списку бажань
Товар додано до порівняння