Як вологість впливає на меблі з дерева?

Деревина вважається одним з найбільш потрібних і популярних матеріалів в будівництві. Її використовують при зведенні будівель, в якості оздоблювального матеріалу та виробництві меблів. Причина затребуваності криється в ефектному вигляді, екологічності, високих показниках міцності й надійності. Незважаючи на ряд переваг, меблі будуть такі, тільки в разі дотримання всіх норм обробки матеріалу та вологості.

Дотримання норм вологості при виготовленні меблів

Загрузка деревини в сушильну камеру

Вже на початковому етапі виготовлення вимірюється вологість матеріалу. Спочатку матеріал проходить повітряну сушку, де вологість досягається значень 30-40%. Але оптимальні значення для обробки - від 10 до 12% води.

По закінченню процедури повітряної сушки проводиться сушіння деревини, яке й забезпечує довговічність конструкцій. В кінцевому підсумку, меблі з дерева не повинні містити більше 10% води. Проводиться сушка в спеціальних умовах, є декілька технологій: вакуумна, контактна, камерна, в рідкому середовищі, в електричному полі струмів високої частоти. У природних умовах домогтися такого низького відсотка, за короткий час, неможливо. Для кожної породи дерева потрібна різна тривалість сушіння. Про технологію виготовлення меблевого щита ми вже писали в наших статтях.

Повітряна сушка під дахом

Зниження вологості в результаті сушки дозволяє нормально відшліфувати поверхні, робить вироби надійними та довговічними. При неправильній сушці деревини можуть з'являтися такі дефекти:

Викривлення деревини

  • поперечне;
  • поздовжнє по площині;
  • поздовжнє по кромці;
  • гвинтоподібне.

Розтріскування

  • торцеві тріщини;
  • поверхневі тріщини;
  • внутрішні тріщини.

Яка вологість повинна бути в кімнаті - оптимальні значення

Клімат всередині приміщення має значення не тільки при виробництві, а й експлуатації дерев'яних виробів. Підбираючи меблі, варто враховувати вологість в кімнаті. Оптимальні значення - це від 40% до 80%. Якщо показник перевищує 90% псування речей уникнути неможливо. Деревина поступово починає сиріти та деформуватися, може з'явитися грибок, вироби втрачають привабливий вигляд, стають нестійкими.

Протирання меблів засобом

Підтримувати оптимальний клімат можна декількома способами:

  • за допомогою спеціальних зволожувачів повітря;
  • кліматична техніка з функціями осушення або навпаки;
  • регулярне вологе прибирання;
  • натирання меблів спеціальним маслом або воском;
  • періодична обробка деревини спеціальними, антигрибковими та протипаразитними розчинами.
Меблі з натурального дерева в кімнаті

При покупці товарів для будинку, варто дуже відповідально підійти до вибору продавця. На нашому сайті представлена тільки якісні меблі з дерева, які виготовляються за всіма нормами та стандартами. Вироби виготовляються в спеціально облаштованих цехах, враховуючи особливості умов праці з деревиною. Такий підхід дозволяє створювати унікальні й довговічні товари.

Рекомендуємо звернути увагу

Товар додано до списку бажань
Товар додано до порівняння