Як роблять дерев’яні меблі? Від дерева до ліжка!

В сьогоднішній статті ми хочемо розповісти вам про етапи виготовлення меблів. Як приклад наведемо ліжко. Сам процес є трудомістким та тривалим у часі. Щоб отримати одне натуральне та якісне ліжко потрібно затратити як мінімум 3 місяці часу та залучити до роботи близько 25 чоловік.

Технологічний процес.

Щоб відповісти на питання, як виготовляють меблі з дерева, ми вирішили показати вам поетапно весь технологічний процес. Отже:

Закупка круглого лісу

Етап 1. Закупка та доставка круглого лісу.

Виробництво меблів на підприємстві починається з доставки закупленого лісу. Деревина сертифікована незалежною міжнародною організацією FSC (ForestStewarshipCouncil) та має спеціальне маркування, що в свою чергу дозволяє відслідковувати географію рубки та гарантує якість.

Круглий ліс за допомогою гідравлічних маніпуляторів розвантажується в штабелі та подається на естакади перед пилорамами– верстатами з стрічковими пилами, що розпилюють дерево на дошки. Після цього вони подаються на верстати для виготовлення дерев’яних рейок з прямокутним січенням. На цьому етапі також відбувається сортування заготовок та видалення дефектів (сучків, гнилі, тощо).

Рейки складують на піддони та пропарюють в спеціальних камерах. Під дією пари деревина змінює колір та покращуються її фізико-механічні властивості. Етап первинної обробки завершено.

Етап 2. Сушіння.

Піддони заготовки розміщуються на сушильному полігоні – це відкрита територія, де під дією сонця та вітру деревина висихає природній шляхом (цей етап триває 20-25 днів).

Сушка дерева

Після цього заготовку висушують в герметичних сушильних камерах. Щоб досягнути оптимальної вологості (10% +/-2%), під контролем деревина рівномірно зволожується та сушиться протягом 30-60 днів. В деревину вмонтовуються спеціальні датчики, що надсилають на консоль управління інформацію про вологість та температуру, що дає змогу оператору керувати процесом.

Етап 3. Сортування.

Обов’язковим пунктом виготовлення меблів є контроль якості заготовок. Кваліфіковані працівники відбирають заготовки з виявленими дефектами (сучки, кривизна, гниль, тріщини), вони є непридатними для подальшого виробництва.

Етап 4. Виготовлення щита.

Заготовки, які пройшли контроль, сортують за текстурою та кольором і подають на верстат для формування шипів та нанесення клею. Потім на лініях, з високою швидкістю, заготовки прилягають одна до одної та склеюються в ламелі заданої довжини. Після цього їх позбавляють від залишків клею та нерівностей, остаточно підбирають за фактурою та кольором і відправляють на лінію склеювання щитів по ширині. Спеціальні верстати наносять клей та під тиском 200 атм формують щити заданих розмірів. В цьому випадку ми отримуємо зрощений щит.

Як роблять меблі з масиву?

Для виготовлення цільного щита процес той самий, за винятком склеювання ламелей на довжину, оскільки вони вже є цільними Виробництво меблів та довгими і склеюються тільки в ширину. Саме із-за цього цільний щит, а відповідно і деталь з нього, не може бути довшим ніж 2м.

Щит готовий. Він є головним напівфабрикатом для виготовлення майже всіх виробів з дерева. На нашому підприємстві далі він прямує в меблевий цех, де проходить ще декілька етапів обробки:

Етап 5. Розкрій щита на деталі.

В спеціальну програму вносять необхідні параметри майбутніх деталей. Програма автоматично визначає розміщення деталей на щиті та запускає верстат для розкрою.

Шліфування заготовок
Покраска і нанесення олії

Етап 6. Обробка деталей.

Далі проводиться механічна обробка викроєних деталей (висвердлюють отвори, пази, знімають фаски, обробляють периметр тощо).

Наступним етапом є ручне шпаклювання деталей для обробки мікротріщин та сучків.

Оброблені деталі обов’язково шліфують в три етапи:

  • автоматизована обробка сторін деталі (кромкошліфування);
  • ручна обробка частин деталей;
  • плоске шліфування поверхонь деталей.
Дизайн і розробка

Фінальною стадією виготовлення меблів є обробка поверхонь деталей, що включає в себе фарбування або оліювання. Покриття деталей здійснюється виключно вручну.

Готові деталі разом з фурнітурою та допоміжними матеріалами упаковують в картонні коробки, зручні для транспортування та перенесення. В кожну коробку обов’язково вкладають інструкцію для складання, що робить можливим самостійний монтаж меблів.

І готове ліжко прямує до Вас.


Звичайно слід згадати відділ дизайну та розробки креслення як для верстатів, так і для майстрів. Це також клопітка та точна праця, без якої важко досягати якісних результатів. В своїх розробках наші креслярі орієнтуються на практичність, надійність та побажання покупців. Будь-яка розробка проходить тестування на виробництві, де креслення уточнюються та переробляються доти, поки не буде отримано ідеальний виріб.

Результат роботи ви можете оцінити самі. Купити дерев’яні меблі нашого виробництва можна в інтернет-магазині klen.ua. Ми гарантуємо якісні, натуральні та екологічно безпечні меблі. Тому що ми цінуємо нашу працю і прагнемо, щоб вона не пропала даром.

Сподіваємося наша стаття була для вас корисною та пізнавальною. Якщо у вас виникли питання, пишіть їх в коментарях до цієї статті. Ми завжди готові розповісти більше про нашу справу.

Товар додано до списку бажань
Товар додано до порівняння