Що таке меблевий щит і як з ним працювати

Вироби з деревини - хороший вибір для тих, хто цінує натуральність, екологічність, затишок і довговічність. Вони практичні в побуті, за ними легко доглядати і вони не вимагають частих ремонтів. Але мало хто знає як правильно називається матеріал з якого зроблені ці вироби, багато хто називає їх дошками, заготовками і ще якось. У цій статті постараємося відповісти на найбільш поширені питання, а також пропонуємо вам ознайомиться з товарами, представленими в нашому інтернет-магазині. Всі вони виготовлені з дерев'яного меблевого щита і пройшли якісну обробку. Поїхали!

Меблевий щит. Що це таке?

Меблевий щит – натуральний, екологічно чистий, надійний та довговічний напівфабрикат, який використовують для виготовлення більшості виробів із дерева. Завдяки своїм якостям, він прекрасно підходить для виробництва предметів  інтер’єру, облаштування оселі та інших дрібниць, які довго служать, навіть при інтенсивній експлуатації, створюють атмосферу тепла та затишку, а також позитивно впливають на людський організм.

Як виготовляються меблеві щити

Виготовлення щита, як зрощеного, так і цільного, процес трудомісткий та потребує знань спеціалістів. В нашій підкатегорії «Виробництво меблевого щита» ми розповіли про технологічні ланки від круглого лісу до готового виробу. Стадії, які проходить меблевий щит сприяють прояву найкращих якостей деревини та усувають недоліки (гниль, сучки, внутрішній опір і т.д.). В результаті ми отримуємо якісний напівфабрикат, який, при правильній обробці, гарантує якість і довговічність будь-якого вироба з нього.

Найбільш поширеними продуктами з дерев'яного щита є:

  • Меблі: корпусні, ліжка, столи, стільці, каркаси диванів, крісел і т.д.
  • Декор і додаткові елементи інтер'єру: обшивка стін, полиці настінні, рамки, статуетки і т.д.
  • Комплектуючі до сходів: сходини, підсходини, огородження, різьблення.
  • Столярні вироби: вікна, двері, підвіконня, стільниці, плінтуси і т.д.
  • Предмети екстер'єру: лавки, обшивка альтанок і веранд, решітки та інше.

Сфера використання меблевого щита, як основного матеріалу, як бачимо, досить широка. Ще більш широкий спектр можливостей обробки. Виробники та майстри мають в своєму арсеналі деревообробні верстати, інструмент та інвентар, який застосовують для виготовлення, фарбування та встановлення виробів з дерева. Часто виготовлення в домашніх умовах стає неможливим через відсутність потрібного інструменту та навичок роботи з деревом. У таких випадках краще звертатися до фахівців, досвід і робота яких заощадять ваш час і гроші.

Але все ж про основні моменти потрібно знати, хоча б для того, щоб бути впевненим в якості підрядних робіт і мати можливість зробити дрібний ремонт своїми руками.

Як вибрати деревину меблевого щита?

В основному українські виробники пропонують купити меблеві щити з таких порід, як дуб, бук, ясен, сосна та інші. Ваш вибір буде залежати від того, для чого буде використаний матеріал, яка структура і колір дерева вам підійде, а також важливим є сорт деревини. Всі технологічні характеристики можна вивчити на етикетках або ж проконсультуватися з продавцями. У будь-якому випадку універсальні поради з цього приводу написати важко, так є багато факторів, які впливають на готовий виріб при експлуатації. Наприклад, дуб поширений у виробництві сходів і меблів, які повинні виносити великі навантаження, і ризикують витримувати перепади температури і вологості. При цьому бук підійде для кімнатних умов і так само буде міцним і довговічним. Ясень податливий і гнучкий, стане хорошою основою для декору. Для незвичайних або тематичних інтер'єрів можуть бути використані сорти екзотичних дерев, обробка та використання яких також має багато нюансів.

Чим пиляти меблевий щит?

Меблевий щит міцний і твердий матеріал. Звичайно, є як тверді, так і м'які породи, але в будь-якому випадку пила повинна бути з дрібними зубцями, щоб не з'являлися вирвані частини, та не бути тонкою й ржавою. Не у всіх випадках підійде ручний інструмент. Так як товщина може бути до 40-50 мм. і буде важко в ручному режимі відрізати навіть не дуже великий шматок. Край може вийти нерівним і з'єднати частини буде дуже складно. Тому краще мати електроінструмент (лобзик, поперечну пилу).

Як рівно відрізати меблевий щит?

Щоб рівно і правильно відрізати щит, потрібно визначити напрямок волокон, розрахувати де довжина, а де ширина щита, а також зробити припуски на розпил.

Як правило, волокна в текстурі деревини спрямовані паралельно довжині щита. Навіть якщо ця сторона коротше, і в вашому виробі характеризується як висота або ширина. Головне щоб в готовому виробі волокна розташовувалися в одному напрямку. Так краще і з технологічної, і з естетичної точки зору.

Поставте щит довжиною до себе. Відміряйте за допомогою лінійки або кутника відрізок і олівцем накресліть лінію зрізу. Для зручності можна взяти лекало або креслення, де лінія зрізу буде розрахована з декількох точок.

Як кріпити каркас і фурнітуру до меблевого щита?

Вироби з масиву дерева мають, в порівнянні, більшу вагу, ніж продукти з ДСП, пластику та інших ненатуральних матеріалів. Тому кріплення, особливо на висоті, має бути безпечним та надійним. Фурнітура повинна бути якісною, не гнутися від навантаження і особливу увагу потрібно звернути, щоб вона призначалася для дерева. Також вона повинна підходити для іншого матеріалу, до якого кріпитися дерев'яний виріб. Для цього використовують шпильки дерево-метал, дерево-дерево, гвинти, з'єднувальні елементи, металеві механізми, які надають функціональності виробу. З'єднувати меблеві щити, як і кріпити можна за допомогою одних і тих елементів кріплення.

Перед тим, як кріпити дерев'яні щити до інших матеріалів та комплектуючих, їх обов'язково потрібно обробити лакофарбовими матеріалами. Це збереже їх природні властивості та продовжить корисне використання без ремонту.

Чим пофарбувати меблевий щит?

З великої кількості фарб і лаків вибирайте сертифіковані матеріали для дерева. Це головна порада. Палітра залежить тільки від ваших уподобань. Найбільш поширені варіанти, коли дерево покривається безбарвним лаком або маслом, які підкреслюють текстуру і натуральний колір. Якщо ж ви хочете змінити тон дерева, можна використовувати спеціальні кольорові добавки, які без зафарбовування природного візерунка додадуть виробу бажаний відтінок. Також, щоб колір був однорідним, без прояву фактури, використовують емалі. Але звертайте увагу, щоб лакофарбові матеріали не були токсичними і не викликали алергії, особливо якщо вони застосовуються для виробів, які будуть безпосередньо контактувати зі шкірою людини, продуктами або одягом.

Як пофарбувати меблевий щит?

Перед покриттям підготуйте деревину: де потрібно підшліфуйте, зніміть фаски і зробіть отвори. Поверхня повинна бути гладкою, без ворсинок, пилу. Після покриття не рекомендується змінювати зовнішній вигляд, підрізати, шліфувати і деформувати. Умови, в яких потрібно наносити покриття, як правило, написані на етикетках лакофарбового засобу. Також там описаний процес нанесення, час сушіння і кількість шарів. Обробляйте виріб з усіх боків, також з торців і тилу.

Втім, обробка меблевого щита, в залежності від виробу, який буде виготовлено, може тільки на перший погляд виявитися простою. Крім процесу обрізки, з'єднання, кріплення і фарбування, зверніть увагу на монтаж. Наприклад, не можна ставити дерев'яний щит безпосередньо на бетон та інші поверхні, які зволожують, не пропускають повітря, і не дають можливості дереву дихати. Завжди звертайте увагу на умови експлуатації. Консультуйтеся з фахівцями й виробниками.

Де можна купити меблеві щити?

На умовах роздрібної торгівлі дерев'яні щити доступні в будь-яких будівельних гіпермаркетах і спеціалізованих магазинах. Також виробники часто виставляють подібну продукцію на інтернет майданчиках. Купити меблевий щит ще можна через посередників і майстрів. Але кращу ціну і більше інформації пропонує якраз виробник. Ще одним пріоритетом замовити меблевий щит у виробника є те, що можна вибрати з великого асортименту розмірів і у деяких з них є послуга "порізка під потрібний розмір".

Скільки коштує меблевий щит?

Потрібно розуміти, що меблевий щит буде коштувати дорожче, ніж ДСП, МДФ та інші матеріали, які містять незначну перероблену частину деревини. Але вартість натурального щита сповна окупиться, так як термін служби і міцність такого матеріалу набагато вище. Ціни в різних виробників можуть істотно відрізняться. Пов'язано це з багатьма факторами, як виробництва, так і схем реалізації оптовикам і через посередників. Порівняти ціни завжди можна в інтернеті. Вони зазвичай вказані за штуку або за квадратний метр.

Товар додано до списку бажань
Товар додано до порівняння