Секрети виробництва дерев'яних сходів від головного інженера-конструктора компанії Клен

Дерев'яні сходи вже давно стали не тільки засобом для переміщення між поверхами. На сьогодні це один з найважливіших елементів інтер'єру, який ставить пріоритетні акценти в подальшому виборі облаштування будинку.

Сходи з дерева - це складна інженерна конструкція, яка вимагає професіоналізму, кваліфікації та досвіду роботи як від інженера-конструктора, який займається розробкою проекту, так і від усіх працівників, що втілюють цей проект в життя.

У цій статті ми пропонуємо Вам інтерв'ю з головним конструктором підприємства «К'Лен» Галас Віктором Васильовичем.

Галас Віктор Васильович

- Вікторе Васильовичу, часто під час розмов з клієнтами Ви даєте відповіді на багато питань. Саме тому в цій бесіді я пропоную відповісти на найпопулярніші з них ще раз, щоб читачі нашого блогу могли ознайомитися з усіма тонкощами процесу створення дерев'яних сходів.

Для початку розкажіть про Ваш досвід як інженера-конструктора. Скільки років Ви займаєте цю посаду і скільки проектів втілили в життя за час своєї роботи?

Інженером-конструктором на фірмі «К'Лен» я працюю вже вісім років. За цей час створено велику кількість проектів. Якщо чесно, я вже давно збився з рахунку ...

- Скажіть, будь ласка, які питання Ви найчастіше отримуєте, і які відповіді даєте на них?

Як правило, люди підходять до вибору сходів неправильно, наприклад, типова ситуація, коли клієнт знаходить в Інтернеті фото сходів і хоче собі такий проект. Але повторити його можна не завжди.

Якщо точніше, в більшості випадків це неможливо, тому що не кожна конкретна конструкція підходить для будь-якого конкретного будинку. Наприклад, бувають випадки, що клієнт вибирає собі сходи з трьома або більше маршами, а вони великі для його будинку або не підходять за конструкцією. Це важливо враховувати.

- Яке ж рішення Ви пропонуєте в таких ситуаціях?

Кращим варіантом, який я раджу (але не завжди так виходить), є розробка конструкції сходів в процесі планування будинку, з урахуванням заздалегідь продуманого місця для їх розміщення. Але найчастіше люди вибирають сходи, коли будинок уже готовий і можливості збільшити габарити сходової шахти вже немає. У таких випадках ми обдумуємо і радимо клієнту той тип сходів, який максимально підходить в поточній ситуації. Тобто ми вибираємо такі сходи, щоб по них було зручно переміщатися і, при цьому, не битися головою об стелю (жартома).

- Чи часто до Вас звертаються клієнти, які не можуть визначитися, які сходи вони хочуть? Як ви дієте в таких випадках, поради даєте?

Так, дуже часто люди губляться в різноманітті сходових конструкцій і не знають, що вибрати. Але вони приходять до нас зі своїми розмірами, тобто говорять, якої висоти мають бути сходи і які розміри шахти. Тоді по цих розмірах ми вибираємо той тип, який, на нашу думку, найбільш підходить. Потім показуємо фото готових проектів, і таким чином допомагаємо клієнту визначитися з виробом.

- Коли клієнт вже визначився з типом конструкції сходів, настає час вибрати вид деревини, з якої вони будуть виготовлені. Який матеріал є найкращим з точки зору практичності, надійності та зовнішнього вигляду?

Наше підприємство виробляє сходи з трьох видів деревини: бук, дуб та ясен.

Сходи, виконані з цих видів дерева, є надійними і зручними, але все залежить від того, в яких умовах вони будуть експлуатуватися. Що я маю на увазі: сходи, як і людина, люблять тепло, комфорт, і щоб вологість була в межах 40 - 60%. Якщо сходи встановлені ​​в приміщенні, де тепло і оптимальна вологість, то і букові, і дубові, і тим більше ясеневі (деревина ясена поводиться так само як дуб) будуть служити довгі роки. Вони будуть однаково надійними та практичними.

Але якщо, наприклад, букові сходи стоять в погано опалювальному або в підвальному приміщенні, то з часом вони можуть деформуватися і розклеїтися.

- Якщо всі пункти обумовлені, тип і матеріал сходів обраний, і Ви беретеся за роботу. З чого починається процес створення сходів?

Перш за все, це формування ціни майбутнього виробу. Згідно з нашим прайс-листом розраховується шість варіантів цін:

  • для сходів з бука лакованих;
  • для сходів з бука тонованих;
  • для сходів з ясена лакованих;
  • для сходів з ясена тонованих;
  • для сходів з дуба лакованих;
  • для сходів з дуба тонованих.

Наші конструктори здійснюють консультацію і знайомлять клієнта з каталогами можливих варіантів, допомагаючи йому вибрати оптимальний.

Креслення сходів

Якщо замовника все влаштовує, то починається робота над проектом. Ми виїжджаємо на місце для проведення контрольних замірів, вимірюємо точні габарити сходової шахти (ширина, довжина, кути) і висоту від поверху до поверху (для монтажу це дуже важливо, тому що сходи повинні точно стати на своє місце). Крім того, ми дізнаємося товщину, матеріал стін і перекриття, кути між стінами. Всі ці параметри безпосередньо впливають на конструкцію майбутніх сходів, а відповідно, і на їх ціну. Ми також обов'язково враховуємо розміщення всіх комунікацій, щоб при монтажі не зачепити їх і, щоб встановлені ​​сходи не перешкоджали їх обслуговуванню.

Визначивши всі параметри і деталі, формуємо контрольну ціну і підписуємо договір.

- Тобто процес створення сходів починається з моменту підписання договору зі замовником?

Фактично так. Після укладення договору ми розробляємо технічне завдання, в якому повністю описуємо конструкцію сходів, прописуємо всі деталі та нюанси майбутнього проекту. Якщо робимо обшивку бетонних або металевих сходів, то неодмінно відзначаємо, щоб замовник повністю підготував поверхні для установки сходів. Замовник в обов'язковому порядку знайомиться з технічним завданням і підписує його.

Після цього конструктор створює креслення-пропозицію проекту, на якому зображує плани і види сходів, якщо потрібно створює 3D модель. Після цього ми відправляємо «пропозицію проекту» замовнику з метою затвердження.

Якщо клієнт задоволений отриманою пропозицією, і не потрібно вносити ніяких змін, то конструктор береться за створення виробничих креслень, на яких окремо промальовує кожну деталь сходів. Коли креслення проекту готові, конструктор віддає їх на виробництво.

- А як виглядає процес виготовлення сходів на виробництві?

Рабочий процес

Після отримання виробничих креслень працівники цеху підбирають матеріал, зазначений в проекті, і віддають його на вирізання деталей сходів: сходинок, підсходинок, балясин, поручнів та інших елементів. Наступним етапом є пробний монтаж сходів, щоб перевірити відповідність конструкції кресленням.

Якщо конструктор приймає роботу, сходи розбирають і віддають на шліфувальну ділянку для обробки всіх деталей та підготовки до покриття.

Коли всі деталі повністю готові, контролер перевіряє їх і віддає на упаковку. Після цього сходи готові до установки. Їх залишається тільки відвезти замовнику та здійснити монтаж.

- Які особливості установки дерев'яних сходів на бетон і металокаркас?

Перш за все, це висока точність вимірювань, потрібно ретельно виміряти кожну сходинку, всі вигини і кути, тому що від цього залежить коректність установки самих сходів.

Другим важливим аспектом є ретельна обробка всіх поверхонь як бетонних, так і металевих каркасів. Важливо, щоб не було ніяких нерівностей, тріщин або інших дефектів, які здатні негативно вплинути на процес облицювання, а також подальшу експлуатацію готових сходів.

- Скільки часу потрібно на те, щоб отримати готову сходову конструкцію?

З моменту підписання договору і до моменту установки сходів проходить в середньому до двох місяців. Термін виконання замовлення залежить від складності проекту.

- Вікторе Васильовичу, розкажіть, які види сходів користуються попитом у Ваших клієнтів, якому стилю та виду деревини найчастіше віддають перевагу? Які тенденції популярні у виборі сходів для будинку?

Лідером завжди були, і залишаються донині, сходи в класичному стилі. Ми виконали велику кількість проектів з різними видами дизайну і декоративного оформлення. Однак класичний варіант в темних натуральних кольорах найпопулярніший.

Популярним матеріалом для виготовлення сходів є дуб. Його неповторна структура, колір деревини, міцність і довговічність роблять цей матеріал відмінним рішенням для створення сходів. Не меншою популярністю користуються сходи з бука та ясена.

Крім того, сучасні тенденції в дизайні інтер'єру диктують нові віяння в нашій роботі. Все більшої популярності набувають сходи з мінімалістичним дизайном і максимальною функціональністю. Часто у нас замовляють проекти з різноманітним облаштуванням простору під сходами - встановленням полиць, шаф і навіть облаштуванням окремих кімнат (кабінет, бібліотека, гардеробна та інші приміщення). Також замовляють додаткові огорожі та вбудоване освітлення (як приклад, недавно робили сходи з неоновим підсвічуванням).

Великою популярністю в дизайні сходів користується поєднання різних стилів і матеріалів, наприклад, дерев'яні сходи з огорожею, виконаною зі скла, нержавіючої сталі або з кованими деталями.

Сучасне обладнання, яке використовується на виробництві, і майстерність наших працівників дозволяють виробляти елементи сходів будь-якої складності: гнуття, різні види різьблення, деталі нестандартних форм. Тому наші сходи відрізняються незвичайним і неповторним дизайном.

Сходи
Сходи з дерева
Дерев'яні сходи

- Дякую Вам за інтерв'ю, дуже цікаво було з Вами поспілкуватися.

Дякую вам. Сподіваюся, ця інформація буде цікавою та корисною для читачів нашого блогу. Ми завжди раді допомогти нашим клієнтам. Звертайтеся!

Рекомендуємо звернути увагу

Товар додано до списку бажань
Товар додано до порівняння