Устрій дерев'яних сходів

При всьому різноманітті вибору конструкцій, побудови дерев'яних сходів можна звести до трьох складових:

  1. Основні несучі елементи (за допомогою яких все повинно триматися): стовпи і косоури;
  2. Опорні (на що людина спирається при підйомі): ступені, підсходинки і перила;
  3. Декоративні (надають елегантність і допомагають вписати в інтер'єр): балясини, стовпчики, закруглені закінчення поручнів і т.д.

Прямі сходи будуються на двох, розташованих з боків, косоурах (довгих прямих дошках, товщиною +/- 60 мм., шириною +/- 270 мм., які називаються також «тятива»), закріплених знизу - до підлоги, а зверху - до перекриття стелі і пов'язаних між собою брусами. Косоури мають вирізи під сходинки, висотою не більше 140 мм. (Якщо вони вище, збільшується шанс спіткнутися, якщо нижче - оступитися). До тятив кріпляться:

  • горизонтально - сходини, на які ставиться стопа;
  • вертикально - підсходинки, що додають міцність і безпеку конструкції.
Прямі сходи на косоурах

1- сходина; 2 - підсходина; 3 - косоур.

До кожної сходини кріпиться балясина, на всі балясини встановлюється поручень, що збільшує жорсткість конструкції і перешкоджає падінню.

C, П і Г-подібних, а також в гвинтових і комбінованих конструкціях замість однієї тятиви використовується опорний стовп (опора), закріплений до нижнього вузла, а зверху - до перекриття. Він грає роль вертикального косоура, в пази якого встановлюються сходини, розташовані по осі опори. Збірка таких сходів починається зі з'єднання трьох нижніх вузлів, на які встановлюється перша сходинка, косоур і опорний стовп. На початку повороту використовуються широкі забіжні сходини, що відрізняються за розміром від звичайних, за рахунок конусоподібної форми, звужені в сторону опори. Балясини також встановлюються на кожній сходині і кріпляться до поручнів, жорстко зафіксовані на опорі.

Схема устрою сходів

1. Фризова сходина; 2 - звичайна сходина; 3 - косоур; 4 - забіжні сходини; 5 - балясини; 6 - поручень; 7 - стовпи; 8 - опорний стовп (опора)

Будь-який з наведених вище варіантів конструкції має додатковий нюанс, якщо говорити про будову сходів в дерев'яному будинку. Оскільки несучі перекриття в такому будинку теж виконані з дерева, то допускається робити вибірки (випили) не в косоурах, а в стельових балках або лагах підлоги. При цьому має бути дотримано всього лише дві умови:

  1. Балки і лаги не повинні бути перевантажені, тобто вони не повинні нести інші навантаження, крім розподіленої від підлоги або даху;
  2. Пропил не повинен заходити глибше 1/3 перетину балки або лага.

Це просте рішення додатково посилює і робить конструкцію більш жорсткою й менш сприйнятливою до вібрацій.

Пропил лага для косоура

Як показано на наведених схемах, різні конструкції мають досить схожий внутрішній устрій. Для нашого підприємства, що займається їх виготовленням, це означає відпрацьовані технологічні цикли і можливість запропонувати замовнику різні варіанти з незмінно високою якістю виконання кожної деталі.

Комплектуючі для сходів

Наша компанія надає можливість придбати як окремі комплектуючі, так і сходи під ключ.

Переваги ТОВ «К'Лен» полягають в контролі якості виробів, що виробляються, починаючи від вибору сировини і їх просушування, до обробки на сучасному європейському обладнанні. Все це дозволяє ретельно підготувати поверхню без задирок і шорсткостей, зробити гладкі пази й заглиблення для кріплення, а також обробити безпечним для людини покриттям, що додає кожній деталі довговічність і зберігає неповторний малюнок кожного дерева.

Ми будемо раді підібрати, виготовити, доставити і змонтувати в Вашому домі дерев'яні сходи, як завжди, з турботою про деревину для довготривалої служби людині!

Товар додано до списку бажань
Товар додано до порівняння